De ce e important să-ți păstrezi aproape comunitatea de dezvoltatori?
{poza:stanga}
Dezvoltator creativ, product manager, consultant tehnic şi organizator de hackatoane, Martyn Davies este în prezent Developer Evangelist în cadrul SendGrid, companie care oferă infrastructură de email în cloud. Pe lângă asta, Martyn este mentor pentru startup-uri în cadrul Ignite100 (Newcastle), DotForge (Sheffield) şi al programului de accelrare Oxygen (Birmingham).
Săptămâna aceasta Martyn Davies va vorbi la How to Web, cel mai important eveniment dedicat inovaţiei, antreprenoriatului şi tehnologiei din Europa de Sud-Est. El va face parte dintr-un panel care va aduce în discuţie cele mai utile instrumente pe care dezvoltatorii le pot folosi pentru îmbunătăţirea funcţionalităţilor aplicaţiilor pe care le dezvoltă sau pentru scalare.
DAS Cloud: De câte ori zbori pe luna? Care este destinaţia cea mai îndepărtată unde ai călătorit?
Martyn Davies: In medie zbor de 3 ori pe lună, deşi luna asta voi călători de 5 ani. Destinaţia cea mai îndepărtată: Bangalore, India în februarie 2013. Din punct de vedere al distanţei este cel mai îndepărtat punct de pe glob în care am călătorit până acum.
DAS Cloud: Care este rolul tău la SendGrid şi de ce este important să fii aproape de comunităţile de dezvoltatori?
M.D.: Sunt Developer Evangelist la SendGrid, iar misiunea mea este să fac vieţile dezvoltatorilor cât mai frumoase în orice modalitate pot, indiferent dacă asta înseamnă să le facilitez întânirile oferindu-le băuturi, sau să fiu mentor pentru startup-uri şi să îi învăţ pe dezvoltatori mai multe despre integrarea tehnologiilor. Încerc să fiu acolo şi să ajut cu tot ce are nevoie comunitatea de dezvoltatori pentru a creşte, indiferent ce înseamnă asta şi cât de variate sunt responsabilităţile mele.
DAS Cloud: Din experienţa ta, care sunt cele mai active comunităţi de dezvoltatori? De ce să faci parte dintr-o astfel de comunitate?
M.D.: Comunitatea de dezvoltatori din Irlanda este foarte activă, se distrează întotdeauna şi au dezvoltatori extraordinari pentru mai multe limbi. Cât despre motivele pentru care ar trebui să faci parte dintr-o astfel de comunitate, cred că e important să întâlneşti alţi oameni şi să înveţi de la ei, iar aici fiecare persoană vrea să înveţe de la cei din jur şi este deschisă să schimbe idei şi perspective. Dacă vii cu o idee într-o comunitate puternică, la final ea va fi mult mai bună decât ce ai fi putut să gândeşti tu, singur în apartamentul tău.
DAS Cloud: Cum s-au schimbat hackatoanele în ultimii ani? Crezi că motivele pentru care dezvoltatorii participă la astfel de evenimente sunt aceleaşi pe care le-au avut generaţiile din urmă?
M.D.: Astăzi putem să vedem că se organizează mai multe hackatoane la scară mare, cu premii substanţiale în cash la final. În opinia mea, ăsta nu mai este un hackaton ci o competiţie pentru startup-uri la finalul căreia câştigătorul primeşte finanţare. Hackatoanele au pornit ca un loc unde poţi experimenta şi încerca diferite idei, care nu trebuiau neapărat să funcţioneze sau să devină companii – prefer astfel de evenimente, mai puţin competitive însă mai benefice pentru dezvoltarea comunităţii.
{citat:dreapta:”Open music data hacking este ca şi când ţi s-ar oferi un set de instrumente şi ceva de construit, însă fără instrucţiuni” – Martyn Davies, SendGrid}
DAS Cloud: Cum ai descrie open music data hacking cuiva nou în domeniu? De ce eşti atras de asta?
M.D.: Mi-a plăcut întotdeauna muzica, este motivul pentru care am fost atras de tehnologie. Am aflat pentru prima oară de open data în muzică atunci când lucram la BBC şi utilizam serviciul MusicBrainz şi toate datele la care contribuia comunitatea. Era conceptul de ID-uri standardizate pentru servicii multiple care duceau la aceiaşi artişti, iar asta mi-a arătat cât de puternice sunt rezultatele care pot fi obţinute.
Dacă ar trebui să descriu, aş spune că a face open music data hacking este ca şi când ţi s-ar oferi un set de instrumente şi ceva de construit, însă fără instrucţiuni, iar tu trebuie să descoperi cum să asamblezi piesele individuale şi, pe măsură ce încerci să faci asta, descoperi modalităţi noi şi interesante de a ajunge la rezultatul final.
DAS Cloud: Care e cel mai bun proiect din care ai făcut parte?
M.D.: Sunt atât de multe din care să aleg. Music Hack Day este probabil proiectul cel mai complex la care am lucrat, cu evenimente în fiecare lună în jurul lumii. Următorul eveniment va avea loc în Londra şi a fost sold out în mai puţin de 40 de minute, iar lumea este foarte încântată.
DAS Cloud: Săptămâna aceasta vei veni la Bucureşti pentru a participa la How to Web, cel mai important eveniment dedicat inovaţiei şi tehnologiei din Europa de Sud-Est. Despre ce vei vorbi la conferinţă şi care sunt aşteptările tale legate de România?
M.D.: Sunt foarte încântat că voi veni în România, nu am mai fost până acum, însă am auzit lucruri extraordinare despre comunitatea de dezvoltatori de acolo. SendGrid are o echipă de dezvoltare şi suport în Iaşi, iar aceasta a crescut puternic în ultimii ani. La How to Web voi vorbi despre dezvoltarea comunităţilor şi modul cel mai eficient de a ajunge la audienţă folosing API şi voi fi de asemenea mentor pentru echipele finaliste ale Startup Spotlight – voi vorbi despre API design, produs, marketing şi orice lucru poate fi util startup-urilor.
Acest material face parte din campania „Let’s grow together” a How to Web, cel mai important eveniment dedicat tehnologiei şi antreprenoriatului din Europa de Sud-Est. How to Web 2013 are loc pe 20 şi 21 noiembrie în Bucureşti. În cadrul conferinţei va avea loc şi Startup Spotlight, competiţie şi program de orientare adresat celor mai performante start-up-uri din regiune.