Das Startup

Astăzi vorbim despre startupuri din două categorii mai puțin prolifice: cele din zona baltică și cele științifice.

Credit foto: https://www.facebook.com/IFeakingLoveScience
Credit foto: https://www.facebook.com/IFeakingLoveScience

În a doua zi a conferinței Slush din Helsinki, un eveniment cu o agendă extrem de interesantă, câteva startupuri din zona baltică au fost alese între cele mai bune 20 de echipe. Froont (realizează prototipuri de site-uri cu design adaptativ), Language Accelerator (învață o limbă străină în 200 de ore), Weekdone (un serviciu în cloud de monitorizare a productivității care a și câștigat marele premiu al Slush), Sportlyzer (un instrument pentru cluburile sportive), Trackduck (un site de feedback pentru layouturi de site-uri pivotat într-unul de descoperit și reparat bug-uri) au mers mai departe.
 
Între timp, în lumea științelor serioase, Commercialization Reactor Riga, un program de pre-accelerare care încearcă să pună în legătură cercetători și oameni de știință cu antreprenori și manageri, a anunțat că 3 dintre echipele sale au obținut finanțare de la Imprimatur Capital. De puține ori avem ocazia să scriem despre startup-uri hard-core din tehnologie iar faptul că unul dintre ele este complet pe lângă radarul nostru, venind din Armenia, e încurajator.
 
Aminosteam, un startup din domeniul biotehnologiei a semnat un contract de finanțare în valoare de 50.000 de euro cu Imprimatur Capital Seed Fund. Aminosteam produce aminoacizi non-proteinogeni la Institutul Armen de Cercetări în Biotehnologie. Compania a reușit să inventeze o tehnologie de producție al cărui rezultat e un material de puritate mai mare, la costuri mult mai mici.
 
Invenția celor de la Mahydy are ca rezultat un proces de coroziune mult încetinit al oțelului. Asta face ca structurile mari de oțel să reziste mai mult în timp. Anterior Mahydy obținuse 100.000 de dolari de la Amber Seed Business Angel Club, acum a mai adăugat 50.000 de euro ca împrumut de la Imprimatur Capital Seed Fund.
 
NanoOptoMetrics a dezvoltat un instrument de măsurare al structurilor de suprafață cu o precizie de 1 nanometru. Cercetările au fost începute inițial într-unul din institutele de fizică aplicată din Rusia.
 
Despre startupurile științifice știm că cel mai bun parcurs îl au alături de un investitor strategic care să ducă mai departe procesul de cercetare-dezvoltare și eforturile de comercializare. Fondurile de investiții obișnuite cu startupuri din domenul tehnologiilor web n-ar înțelege valoarea invențiilor decât dacă ar fi vorba despre ceva cu care ar putea empatiza. Așa cum ar fi creșterea duratei de viață a bateriilor de laptop.
 
Analist independent şi colaborator permanent TechCrunch și Das Cloud, Natasha Starkell s-a specializat pe segmentul start-up-urilor din Estul Europei. Este născută în Rusia, dar locuiește în Germania, unde conduce GoalEurope, firma sa de consultanță. Pe Twitter o poți urmări la  @natashastarkell.