Nu ne căutați voi, vă căutăm noi. O lecție de îndrăzneală de la doi tineri programatori din Cluj.
E șahul oricărui început de carieră. Ai nevoie de un CV dar prea puține lucruri relevante de pus în el. Doi tineri programatori din Cluj tocmai și-au pus în CV dezvoltarea aplicației Zonga pentru platforma Windows. Zonga este unul din cele două servicii legale de muzică în streaming care au reușit să adune un număr semnificativ de utilizatori în România, sprijiniți de câte un operator telecom. Spre deosebire de Deezer, Zonga a avut un avantaj net pentru Vlad Tămaș: este un produs românesc, dezvoltat chiar în Clujul în care își termină anul acesta facultatea.
”Am observat că lor (celor de la Zonga, n.red.) le lipsea ceva ce noi le puteam oferi”, explică viitorul inginer software cu diplomă de absolvent de calculatoare. ”Eu și colegul meu Andrei Ciubăncan, având dispozitive cu Windows Phone nu beneficiam de Zonga la nivel maxim ca să zic așa și atunci am mers să le propunem acest parteneriat care eu zic că a ieșit foarte bine”.
{citat:dreapta: “Având dispozitive cu Windows Phone nu beneficiam de Zonga la nivel maxim”, Vlad Tămaș}
Concret, cei doi au pus mâna pe tastatură și au scris un email către unul din oamenii Zonga a cărui adresă o aveau. În câteva zile erau deja într-un prim meeting oficial care le-a dat încredere celor de la Zonga că nu și-au irosit timpul cu cei doi tineri domni din fața lor.
Le-a luat în total un an de zile să termine construcția aplicației, 10 luni de schițe și design în care au observat cum sunt gândite funcționalitățile pe celelalte două platforme pe care era Zonga prezentă și alte 2 luni de implementare efectivă.
Principala provocare a reprezentat-o faptul că toată avalanșa de content care trebuie adus din bazele de date în fața utilizatorului la fiecare click, riscă să încetinească site-ul. Nu e vorba doar de melodii ci și de pozele cu albume, artiști sau formații. Din această cauză, o anumită latență într momentul când faci click și cel în care începe melodia dorită – Zonga are acum 20 de milioane de melodii -, e de neînlăturat pentru orice serviciu de muzică în streaming. Cei doi tineri programtori spun că au lucrat pe două fronturi. În primul rând au optimizat codul pentru ca intenția utilizatorului să se propage cât mai rapid prin sistemul software din spatele aplicației. În al doilea rând, au încercat să-l facă pe utilizator relaxat atunic când așteaptă, construind niște animații ce apar automat.
Care e parcursul datelor în interiorul aplicației Zonga pentru Windows?
”Are loc o cerere pt un content, de exemplu pagina unui artist, noi facem un call către server, primim anumite date specifice, câte albume, ce nume au, ce melodii dacă sunt necesare iar după aceea sunt convertite în obiecte pe care noi le păstrăm intern pentru a le afișa ulterior cât mai bine. Facem conversia asta ca să ne adaptăm datele”, explică Vlad Tămaș.
Cei doi vor să pună bazele unui startup care să fie nișat pe dezvoltarea de aplicații pe zona de mobile. Pentru asta vor căuta și colegi specialiști în alte platforme mobile. Dar până atunci vor să-și facă un portofoliu de aplicații construite care să-i facă pe cei mai sceptici viitori clienți că sunt pe mâini bune.
”Vom avea niște aplicații cu renume în portofoliu care chiar sunt folosite de mulți utilizatori și asta ne ajută pe noi să ne mândrim mai departe cu ceea ce am realizat”, explică Vlad Tămaș de ce preferă momentan să lucreze gratuit.
Cei doi sunt puși pe treabă. Deja au început să lucreze la dezvoltarea aplicației de Windows pentru Festivalul Internațional de Film Transilvania.
1 comment
Comments are closed.
Bravo măi băieți!