Incrediblue, cea mai mare flotă de bărci în Mediterană

Incrediblue este pentru bărci și yachturi ceea ce este AirBnb pentru apartamente și case. Proprietarii de bărci folosesc serviciul ca să-și mai subvenționeze scumpa pasiune, oferind vasul la închiriat. Ce a mai făcut echipa de greci a startupului după ce anul trecut a plecat cu banii de la marele premiu al How to Web Startup Spotlight, competiţie şi program de orientare adresat celor mai performante 32 de start-up-uri din regiune?
{poza:stanga}
Americanii au o vorbă: if it floats, flies or fornicates, always rent it. Grecii de la IncrediBlue au văzut o oportunitate în prima parte a zicalei și au lansat serviciul de boat-rentals, intermediere între proprietarii de bărci și doritorii de excursii de mică durată la bordul unei bărci sau al unui yacht. Cu serviciul lor au câștigat anul trecut marele premiu de la Startup Spotlight. Acela a fost doar începutul. Rezultatele nu au întârziat să apară: ca urmare a faptului că au apărut într-un articol pe TechCrunch au primit peste 1000 de cereri de înscriere pentru produsul care atunci era în variantă private Beta. Câteva luni mai târziu, Incrediblue a anunţat proiectul Geeks on a Boat pe scena The Next Web din Amsterdam şi au primit o investiţie de la OpenFund. Ce fac astăzi şi care sunt planurile lor de viitor? Aflăm de la Georgios Gatos, Co-Fondator Incrediblue.
 
DAS Cloud: Cine sunt Co-Fondatorii Incrediblue şi cu ce vă ocupaţi înainte de a începe proiectul?
Georgios Gatos: Co-Fondatorii Incrediblue sunt Antonios Fiorakis şi Theodoros Orfanidis, alături de mine. Înainte de a veni cu ideea Incrediblue, Antonios a lucrat în departamentele de marketing ale mai multor multinaţionale din domeniul FMCG. Un prieten comun i-a făcut cunoştinţă cu Theodorus care a lucrat înainte pentru companii tech ca PeoplePerHour sau Upstream. Eu l-am cunoscut pe Antonios la o  întâlnire Open Coffee – pe atunci lucram ca analist de investiţii la un fond de venture capital, după o carieră în consultanţă. Împreună, am format o echipă solidă cu background-uri diverse şi expertiză în marketing, business, finanţe, şi, bineînţeles, software şi web development.
 
DAS Cloud: Scurt elevator pitch: spunţi-ne în maxim 2 propoziţii ce înseamnă Incrediblue!
G.G. Incrediblue este un marketplace pentru închierierea bărcilor (a.k.a. un Airbnb, booking şi getyourguide pentru bărci).
 
DAS Cloud: Care este profilul utilizatorilor voştri?
G.G. Pe durata verii am lucrat cu utilizatori cu profile foarte diverse, de la grupuri de prieteni care plecau într-o vacanţă de o săptămână, la cupluri care îşi sărbătoreau aniversarea, sau familii în căutare de noi experienţe. În plus, am organizat şi un eveniment Geeks on a boat pentru pasionaţii de tehnologie.
 
DAS Cloud: Cum s-a născut Incrediblue? Cum v-a venit ideea iniţială?
Să creşti în Grecia înseamnă că vei fi implicat într-un fel sau altul în activităţi care au legătură cu marea: sailing, pescuit, scufundări, înot, sau pur şi simplu călătorii cu barca pe insule fabuloase pentru aţi petrece zilele la plajă sau a visa cu ochii deschişi pe o plajă izolată, cu un peisaj care îţi taie respiraţia. Având prieteni care lucrează în industria închirierii de bărci, am experimentat atât părţile bune cât şi cele rele ale acestui lucru, dar şi ale activităţii de marinar profesionist. În baza experienţelor pe care le-am avut în alte marketplaces, am identificat o problemă şi, în acelaşi timp, i-am găsit soluţia: Incrediblue!
 
DAS Cloud: Cum monetizaţi Incrediblue? Care este modelul pe care îl folosiţi?
G.G.: Ca marketplace, avem o taxă pentru fiecare tranzacţie, taxă pe care o achită proprietarii de bărci.
 
DAS Cloud: Din experienţa voastră de până acum, care este lucrul cel mai dificil de făcut într-un start-up?
G.G.: Să angajezi oamenii potriviţi este întotdeauna o provocare. E cu mult mai dificil într-un start-up. Primii angajaţi au o importanţă crucială pentru dezvoltarea companiei tale, iar job-ul lor implică mai multe abilităţi decât cele necesare în mod normal. Pe lângă cunoştinţele tehnice, ei trebuie să se auto-motiveze, să fie disciplinaţi şi să aibă mereu o atitudine pozitivă. În plus, trebuie să creadă la rândul lor în misiunea companiei.
 
DAS Cloud: Ne puteţi spune cifra voastră de afaceri şi numărul de utilizatori pe care îl aveţi în acest moment? Ce vă propuneţi pentru următorul an?
G.G.: Aceste informaţii sunt confidenţiale în acest moment. Până la finalul următorului an vom fi cea mai mare flotă de bărci unice şi verificate din Marea Mediterană şi vom avea clienţi din toată Europa.
 
DAS Cloud: Care este cea mai mare realizare a voastră până în prezent? Dar cel mai mare eşec?
G.G.: Realizare: Să închiriezi o barcă pentru o călătorie de câteva zile este de obicei un proces lung şi ineficient care poate dura până la 7 zile pentru a se finaliza. Cea mai rapidă tranzacţie de închiriere pe Incredible a durat mai puţin de 10 minute. Clientul i-a adresat proprietarului bărcii câteva întrebări prin sistemul nostru de messaging şi au stabilit condiţiile închirierii. Au căzut imediat de comun acord, iar clientul a plătit prin sistemul nostru securizat de plată. Două zile mai târziu, utilizatorul şi prietenii săi navigau pe Marea Egee.
Cât despre eşec, nu sunt convins că poate fi considerat astfel, însă atunci când eram în Alpha ne-am concentrat pe dezvoltarea unor funcţionalităţi care ar fi trebuit introduse mai târziu. Asta a rezultat în amânarea lansării oficiale.
 
DAS Cloud: Care a fost cea mai mare provocare pe care a trebuit să o depăşiţi?
G.G: Să convingem oamenii că o vacanţă pe o barcă este o experienţă amuzantă pe care şi-o pot permite. Majoritatea oamenilor văd acest lucru ca pe un lux sau ca pe o experienţă pentru marinari. Aproape jumătate din rezervările noastre au nevoie şi de un căpitan, în timp ce preţul mediu de închiriere pentru o barcă de 6-8 persoane este de aproximativ 250 EUR/zi. Partea bună este că cei care au încerccat o dată sunt nerăbdători să revină!
 
DAS Cloud: Anul trecut aţi câştigat How to Web Startup Spotlight, competiţie şi program de orientare adresat celor mai bune 32 de start-up-uri din regiune. Ce a însemnat pentru voi participarea în program şi ce impact a avut asupra dezvoltării voastre ulterioare?
G.G. Startup Spotlight a fost o experienţă extraordinară. Am avut ocazia să stăm de vorbă cu mentori, antreprenori şi investitori excelenţi. Lucrul deosebit a fost faptul că noi am fost cei care ceream sfaturi în funcţie de zonele lor de expertiză şi nevoile noastre, în loc să ţi se răspundă la aceleaşi întrebări (piaţă, concurenţă, avantaj competitiv, echipă, etc.), aşa cum se întâmplă la majoritatea evenimentelor pentru start-up-uri. Ne-au ajutat foarte mult conexiunile cu media tech pe care ni le-au făcut (TechCrunch, Wired, Venturebeat, The Next Web, etc.) şi cele cu VCs.
 
DAS Cloud: Aţi prins peştişorul de aur. Care sunt cele 3 dorinţe?
G.G.: J E o glumă bună! Pentru moment ne dorim să rămânem focusaţi, să planificăm şi să executem rapid în concordanţă cu evoluţia pieţei şi atunci multe dintre dorinţele noastre vor deveni realitate şi fără peştişorul auriu.
 
 
 
Acest material face parte din campania „Let’s grow together” a How to Web, cel mai important eveniment dedicat tehnologiei şi antreprenoriatului din Europa de Sud-Est. How to Web 2013 are loc pe 20 şi 21 noiembrie în Bucureşti. În Cadrul conferinţei va avea loc şi Startup Spotlight, competiţie şi program de orientare adresat celor mai performante start-up-uri din regiune.
650x90-Static