Das Startup

Dacă e marţi, nu mai e Belgia, ci Europa de Est. Cel puţin atunci când este vorba despre startupuri online. Săptămâna aceasta ne facem de lucru (şi) cu decoraţiunile interioare.
{poza:stanga}
Ruşii de la InMyRoom, un serviciu similar cu mega-succesul Houzz a obţinut o finanţare de o jumătate de milion de dolari de la un investitor a cărui identitate nu a fost făcută publică, dar despre care se spune că ar fi o companie internaţională cu know-how pe segmentul Home & Decorating. Lansat în iulie 2012, serviciul a atras până acum 20.000 de utilizatori înregistraţi, la o medie lunară de 500.000 de vizitatori.
 
În linii mari, InMyRoom le dă utilizatorilor posibilitatea să răsfoiască o colecţie de imagini şi  articole cu şi despre decoraţiuni interioare, pe care le pot grupa în funcţie de propriile interese, oferindu-le apoi posibilitatea de a le căuta şi achiziţiona prin intermediul site-ului.
 
Din câte spun cei de la InMyRoom, conţinutul este asigurat graţie parteneriatelor cu peste 1.000 de designeri şi arhitecţi independenţi, precum şi 600 de companii din domeniu.  Cei  500.000 de dolari vor fi investiţi în marketing, în dezvoltarea motorului de căutare al platformei şi dezvoltarea unei componente gen reţea socială, dar şi în lansarea unor aplicaţii pentru iOS şi Android.
 
Cu un serviciu de nişă despre care nu vor să dea încă nici un fel de detalii, InMyRoom negociază deja o a doua rundă de finanţare, materializabilă cel mai probabil anul viitor. Din câte spun observatorii pieţei, segmentul mobilier/decoraţiuni interioare este unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă creştere din e-commerce-ul rusesc.
 
Fondatorul Ivan Khmelevskoy a mai pus bazele Garpun, un serviciu de ad-management în care cei de la iTech Capital au investit anul acesta 3,5 milioane de dolari.
 
Până la o prezentare oficială, să vedem precedentul Houzz:

 
Acme Labs, un nou accelerator de afaceri din Budapesta, anunţă că acceptă aplicaţii pentru programul inaugural din primăvara anului viitor. Prezentările pot fi depuse până în data de 8 noiembrie, aşa că mai aveţi ceva timp să vă încadraţi în termenul limită, iar programul în sine se va desfăşura în intervalul 13 ianuarie – 11 aprilie 2014. Fondatorii Gyuri Karady, Chris Farkas, Glenn Thomas şi Krisztina Tolnai vor invita echipele cele mai promiţătoare la o întâlnire face-to-face la Budapesta, între 18 şi 22 noiembrie, când vor face şi selecţia finală de şapte startupuri.
 
Acme Labs încă nu a făcut publici termenii ofertei lor pentru aplicanţi, dar au dezvoltat deja câteva conexiuni solide în piaţă, cum ar fi  Microsoft (BizSpark), Google Hungary, Central European University, Corvinus University (Budapesta) sau American Chamber of Commerce (Ungaria). Dintre companiile aflat în portofoliul Acme Labs amintim EEGL Interactive, Stereocake, Crossway Media Solutions şi Shinrai.
 
Pe lângă Acme Labs, pe segmentul acceleratoarelor cu sediul în Budapesta mai sunt active şi Kitchen Budapest (cel care a lansat marele succes Prezi, o companie care a dezvoltat un software cloud based de prezentare cu peste 10 milioane de utilizatori), Colabs, iCatapult şi SeedUp.
{poza:stanga}
 
Igor Ryabenkiy, omul care a puz bazele fondului venture Altair Capital, a investit 300.000 de dolari în Qwenty, o aplicaţie dezvoltată de Dmitry Trachuk, creierul din spatele comunităţii MDK de pe Vkontakte, reţeaua de socializarea fondată în 2005 de Pavel Durov, cu 46,8 milioane de utilizatori ruşi în mai 2013, faţă de 10,7 milioane în cazul Facebook.
 
Tranzacţia, în urma căreia Ryabenkiy a ajuns să controleze 35% din acţiuni, duce valoarea de piaţă a companiei  înspre un milion de dolari, în condiţiile în care aplicaţia sa – disponibilă iOS şi Android – a fost lansată abia zilele trecute, doar în Moscova, urmând să fie disponibilă şi în restul Rusiei precum şi în statele CSI pe parcursul anului viitor.
 
Orientată în primul rând spre studenţi, aplicaţia oferă o listă a locurilor de muncă vacante din companiile partenere (peste 40 până acum), pe criteriul proximităţii faţă domiciliul utilizatorilor. Cu siguranţă Trachuk ştie câte ceva despre studenţi şi marketing, de vreme ce a devenit în timp liantul unei comunităţi online cu aproape trei milioane de membri.
 
În ceea ce priveşte aplicaţia, utilizatorii pot filtra oferta şi în funcţie de poziţia în companie,  program de lucru, locaţie şi salariu.
 
Aşa cum Trachuk spunea într-un interviu anterior, interesul lor se va concentra mai ales pe posturile vacante din restaurante, retail, magazine de telefoane mobile, poziţii entry-level  în birouri şi bănci, precum şi din servicii auto. În ceea ce priveşte monetizarea, utilizatorii vor putea alege între mai multe variante de subscripţie, după o lună gratuită de trial.
 
Analist independent şi colaborator permanent TechCrunch și Das Cloud, Natasha Starkell s-a specializat pe segmentul start-up-urilor din Estul Europei. Este născută în Rusia, dar locuiește în Germania, unde conduce GoalEurope, firma sa de consultanță. Pe Twitter o puteți urmări la  @natashastarkell

1 comment

Comments are closed.