The Future of Design

Nu construieşte un costum Iron Man, dar ne lasă să aruncăm o privire în viitorul designului. Doamnelor şi domnilor, Tony…, pardon, Elon Musk! 
{poza:stanga}
Nu vă lăsaţi înşelaţi de aparenţe, spune Elon Musk, versiunea din lumea reală a vizionarului Tony Stark, respingând ideea că ar lucra la construirea unui costum Iron Man. Cu toate astea, dacă ceva arată, măcăie şi merge ca şi o raţă, de cele mai multe ori se dovedeşte a fi o raţă.
 
Totul a început cu un tweet al fondatorului SpaceX şi Tesla Motor, prin care Musk recunoaşte că este pe punctul de a face ceva incredibil: “We figured out how to design rocket parts just w hand movements through the air (seriously. Now [we] need a high frame rate holograph generator”.
{citat:dreapta: “M-au întrebat de milioane de ori, dar, uh, nu, nu voi construi un costum Iron Man” – Elon Musk}
 
Destul de laconic, dar suficient pentru a începe speculaţiile. Musk a replicat imediat: “M-au întrebat de milioane de ori, dar, uh, nu, nu voi construi un costum Iron Man; în schimb, designul cu holograme manipulate cu mâna este desosebit de util”. Şi tot atunci promitea o demonstraţie video a sistemului.
 
“Am văzut aşa ceva în film şi l-am transformat în realitate. O idee bună!”, îi răspundea Musk regizorului Jon Favreau la un tweet prin care acesta îl întreba dacă tehnologia în cauză are ceva în comun cu seria de filme Iron Man.
 
Săptămâna trecută a venit şi fimul promis. Nu e chiar o experienţă cinematografică, dar cu siguranţă e una interesantă. „Ai impresia că lucrurile sunt chiar în faţa ta şi poţi să-ţi foloseşti intuiţia să le transformi din obiecte ale imaginaţiei tale în ceva palpabil”, spune el în “Viitorul Designului”, adăugând că, odată desenate planurile, kitul virtual este printat în metal, strat cu strat, cu o imprimantă 3D.
 
Filmul are trei minute şi ceva şi ne arată un Musk manipulând sistemul său virtual, mutând şi rearanjând piese într-o postură de “eu sunt adevăratul Tony Stark”. Iar dacă e să ne uităm la CV-ul şi proiectele sale, comparaţia pe care o face media 2.0 nu e nici pe departe gratuită. Asta fără să mai amintim de apariţia sa nu chiar atât de întâmplătoare din Iron Man 2.

 
Gândiţi-vă doar la Hyperloop, formula  Science Fiction super-rapidă şi super-eficientă de transport, graţie căreia un pasager din Los Angeles ar putea ajunge în mai puţin de 30 de minute în San Francisco. Ceea ce înseamnă că ar putea parcurge cei aproape 600 de kilometri dintre cele două oraşe de trei-patru ori mai repede decât cu trenurile de mare viteză.
 
Până când va spune şi el ceva de genul:  “Yeah, okay. The truth is… I am Iron Man”, să vedem cum ar putea arăta viitorul designului: